Actualitat
10 de gener de 2020
Rebaixes d’hivern. Quina és la diferència entre oferta, rebaixa i promoció?
Comparteix!

Rebaixes d’hivern. Quina és la diferència entre oferta, rebaixa i promoció?

Fem un repàs a algunes qüestions importants que cal tenir en compte al moment de planificar la gestió i comunicació de la nostra campanya. Luis Álvarez, el Defensor del Client de Barcelona Comerç ens ho recorda:

Quina és la diferència entre oferta, rebaixa i promoció?

  • La rebaixa és la reducció del preu d’un servei o producte que ha estat abans a la venda i no pot implicar una reducció de la qualitat ni de la garantia.
  • L’oferta o promoció és la publicitat d’unes condicions especials més beneficioses en relació a les practicades habitualment. Per exemple, l’obsequi d’un altre producte amb una determinada compra; un descompte amb una segona unitat,…
  • La liquidació és una venda de caràcter excepcional per extingir existències de productes com a conseqüència, per exemple, del cessament de l’activitat comercial o el canvi en l’orientació del negoci.


Les ofertes, rebaixes o promocions estan subjectes a mínims o màxims de descomptes? 

Al tractar-se d’un tipus de venda voluntària no hi ha cap reglamentació pel que fa al percentatge de descomptes.


Com cal marcar els articles que tinc rebaixats?

Els productes rebaixats han de mostrar el preu normal o habitual i el rebaixat. El preu rebaixat es pot substituir, opcionalment, pel percentatge de la rebaixa. En aquest cas, el preu inicial és necessari que es mantingui.


Si vull fer publicitat de les meves rebaixes quina informació estic obligat a indicar?

S’ha d’indicar sota la denominació rebaixes, expressada, almenys, en català i diferenciada d’altres tipus de vendes a preus inferiors als habituals i cal informar, sempre, del preu habitual i del rebaixat

A la publicitat de les ofertes o promocions, per la seva banda, és imprescindible fer constar com a mínim, la data d’inici de la promoció u oferta i la seva durada o bé, el nombre d’unitats disponibles en oferta o promoció, o el nombre de persones consumidores que es poden beneficiar de la promoció, fent menció dels requisits, les condicions, la qualitat i les prestacions i avantatges sota els que és regirà la promoció.


Si decideixo fer rebaixes només sobre una part dels meus productes, puc anunciar, a l’aparador, per exemple, que les faig?

Es pot anunciar de qualsevol manera visible i a l’establiment ha d’estar degudament senyalitzat quins productes estan rebaixats.


Existeix un mínim percentatge d’articles que necessàriament ha d’estar rebaixats per “declarar-me” en rebaixes?

Es tracta d’una oferta comercial no obligatòria per la qual cosa no hi ha límits, però els productes rebaixats han d’estar clarament diferenciats. Altra cosa és que si la quantitat és mínima pot provocar un sentit de frustració a la persona consumidora. El que no es pot és rebaixar productes deteriorats, o que han estat objecte d’algun altre tipus de promoció fins un mes abans.

Durant les rebaixes puc vetar el pagament amb targeta de crèdit?

No. Cal admetre les targetes en les mateixes condicions habituals.

Els terminis de devolució canvi o reclamació són els mateixos que en períodes de venda normals?

No hi ha obligació de canviar un producte que està en perfecte estat, si no és que s’anunciï. El més correcte és informar al client sobre la política de devolucions de l’establiment, indicant, per exemple, que no s’accepten devolucions de productes rebaixats.


Si durant l’any accepto retornar els diners en una devolució, estic obligat a fer el mateix, o puc lliurar vals de bescanvi?

Com en el cas anterior, cal anunciar la política de devolucions i si durant les rebaixes no accepto canvis a diferència d’altres períodes, caldrà deixar-ho ben clar. De la mateixa manera, si sí que acceptem les devolucions, caldrà informar als clients com es faran aquestes devolucions, és a dir, si el producte es podrà canviar per un altre, si es tornaran els diners o si es bescanviarà per un val. En aquest darrer cas, a més, caldrà fer constar el període de validesa d’aquest val.

Puc dedicar de forma habitual una part del meu negoci a outlet de peces de temporades anteriors?

El rètol exterior amb la paraula outlet està restringit als establiments dedicats exclusivament a la venda d’excedents de producció o de temporada. Aquest tipus de venda és diferent a les rebaixes, com la venda de saldos, les vendes exclusives, les liquidacions, etc.

Si tinc botiga física i virtual, els preus d’oferta, promoció o rebaixa dels productes cal que sigui el mateix o puc fer més descompte en un canal que en altre?

Es podria interpretar com una empresa que té més d’un establiment i per tant, cada un d’ells pot tenir preus diferents. Altra cosa és el dret a la devolució, que és obligat en les botigues en línia, durant un termini de 14 dies.

 

Durant els períodes de rebaixes puc variar el meu horari comercial habitual?

L’horari comercial ha de complir la normativa vigent. Si la modificació que volem fer no la contradiu, s’entén que aquest es pot canviar, això sí, cal oferir la corresponent informació d’acor a la normativa municipal que dicata que els establiments comercials han d’exposar l’horari adoptat de manera que la informació sigui visible per al públic, fins i tot amb l’establiment tancat.

Per saber-ne més:

Defensor del Client

Servei del Defensor del Client de Fundació Barcelona Comerç. Inclou informació pràctica sobre consum.

www. consum.gencat.cat/temes_de_consum/rebaixes

Web de l’Agència Catalana de Consum. Inclou un apartat específic sobre Rebaixes, ofertes i promocions.

http://www.ajuntament.barcelona.cat/comerc/ca/normativa-municipal-0Web de l’Ajuntament de Barcelona. Inclou la normativa municipal de comerç.

www.eixosbcn.org/cat/noticias/Cal_conservar_la_marca_Rebaixes/571.html#.WUg0YGPkOV4

Web de  Barcelona Comerç, amb el detall del posicionament de l’entitat davant la liberalització dels períodes de rebaixes.

#FentBarriFemCiutat
@eixosbcn @comrciantslamarina

 

Amb la col·laboració de: